Vianočný kváskový štedrák

Doba varenia/pečenia:
Náročnosť:

Štedrák je koláč, ktorý má náročnejšiu prípravu. No napriek tomu sa oplatí ho upiecť a potom si vychutnať jeho skvelú chuť. Spojením štedrého množstva plniek rôznych príchutí vznikne famózny vianočný koláčik – štedrák.

 

Štartér:

  • 150 g špaldovej polohrubej múky
  • 150 g vody
  • 1 PL materského kvásku

Cesto:

  • 420 g špaldovej polohrubej múky
  • 150 g mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1/4 ČL soli
  • 130 g mäkkého masla

Orechová plnka:

  • 300 g pomletých vlašských orechov
  • 150 ml horúceho mlieka
  • 40 g trstinového cukru
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka

Maková plnka:

  • 300 g mletého maku
  • 200 ml horúceho mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka

Lekvárová plnka:

  • 400 g slivkového lekváru

Tvarohová plnka:

  • 400 g jemného tvarohu
  • 1/2 balenia Zlatý klas
  • 2 žĺtka
  • 40 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru

Krok 1

Deň vopred, najlepšie večer si pripravíme štartér a to zmiešaním vyššie uvedených surovín. Misku so štartérom zakryjeme mikroténovým sáčkom, alebo potravinárskou fóliou a necháme stáť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín.

Krok 2

Na druhý deň k vykvasenému štartéru pridáme ostatné suroviny potrebné na cesto a vypracujeme vláčne cesto. Miesime ručne, alebo môžeme použiť mixér dovtedy, kým sa cesto bude odliepať od stien nádoby. Misku s vymieseným cestom zakryjeme fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 3 hodiny.

Krok 3

Zatiaľ, čo nám bude cesto kvasiť, pripravíme si plnky na štedrák. Lekvárovú plnku nemusíme pripravovať, takže máme ušetrený čas :-). Orechovú, makovú a tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske. Orechovú a makovú plnku necháme kvôli horúcemu mlieku vychladnúť a na záver do každej iba zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný so štipkou soli.

Krok 4

Prekvasené cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 častí (4 rovnako veľké a jednu menšiu časť na mriežku). 4 rovnaké časti budeme vaľkať na veľkosť plechu. Na dno hlbokého, vymasteného maslom a hrubou múkou vysypaného plechu (môžeme použiť aj papier na pečenie) položíme prvé cesto a potrieme ho orechovou plnkou. Na ňu položíme druhý vyvaľkaný plát cesta, na ktorý rozotrieme makovú plnku. Prikryjeme tretím cestom, na ktoré natrieme slivkový lekvár. Ten môžeme dať na cesto po lyžiciach, aby sa nám lepšie rozotieral. Na lekvárovú plnku položíme posledný štvrtý vyvaľkaný plát cesta, na ktorý rovnomerne nanesieme tvarohovú plnku. Piatu rozvaľkanú časť cesta pokrájame na pásiky a poukladáme ich na vrch tvarohovej plnky do tvaru mriežky. Do každého vzniknutého okienka dáme sušené hrozienko.

Krok 5

Celý plech prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu finálne prekvasiť. Vykvasený štedrák dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme cca 60 minút. Po upečení potrieme mriežku rozpusteným maslom. Vianočný koláč necháme úplne vychladnúť, najlepšie nechať stáť do druhého dňa a potom sa môžeme hostiť :-).



Priemerné hodnotenie receptu

(0/5)

0 5 0

Ohodnoťte tento recept

0 ľudí hodnotilo tento recept



Pridaj komentár