Kváskové slivkové gule

Kváskové slivkové gule

Doba varenia/pečenia:
Náročnosť:

Tip na super obedík a kto ma chuť na sladké, stráži si svoju váhu, môže si ich dopriať vo väčšom množstve. Kvások zabezpečuje ľahšiu stráviteľnosť. Neviem sa nabažiť týchto fantastických, domácich slivkových gúľ. Vyskúšajte a vychutnajte si lahodnú chuť tohoto tradičného slovenského jedla.

 

Cesto

  • 1000 g v šupke uvarených zemiakov
  • 250 – 300 g hladkej špaldovej  múky
  • 1 vajce
  • 1 menšiu ČL soli
  • 1PL materského ražného kvásku)

Ostatné:

  • umyté a odkôstkované slivky
  • mak, kakao, škorica, pražená strúhanka
  • práškový cukor
  • maslo

Krok 1

Uvarené a vychladnuté zemiaky, ošúpeme a vo väčšej mise postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k nim odváženú múku, vajce, soľ a materský kvások. Suroviny premiešame a rukami vypracujeme vláčne cesto. Misu s pripraveným cestom zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 2 – 3 hodiny stáť pri izbovej teplote.

Krok 2

Pripravené slivky dôkladne umyjeme, následne ich rozkrojíme na polovice a vyberieme z nich kôstky.

Krok 3

Prekvasené zemiakové cesto preložíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme ho na plát hrubý 2 – 3 mm, pokrájame na rovnaké štvorčeky cca 6×6 cm a na ne poukladáme rozpolené slivky. Z jednotlivých štvorčekov potom opatrne dlaňami a krúživým pohybom tvarujeme guľôčky tak, aby cesto okolo slivky bolo v rovnomernej hrúbke. Takto pripravené slivkové gule ukladáme na múkou vysypanú podložku.

Krok 4

Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, do ktorej opatrne vložíme všetky knedličky. Premiešame a počkáme, kým voda začne vrieť znovu. Plameň znížime a od chvíle, keď gule vyplávajú na povrch, varíme ďalej asi 15 min. Uvarené slivkové gule precedíme, polejeme roztopeným maslom a posypeme makom, orechami, škoricou alebo opraženou strúhankou. Výsledné slivkové gule môžu mať rôzne príchute. Záleží od toho, aké chute preferujeme.

Oslaďte si život a vychutnajte si úžastnú chuť tejto mňamky :-).

 


Lenka Laššáková
Varím a pečiem pre radosť.

Priemerné hodnotenie receptu

(0/5)

0 5 0

Ohodnoťte tento recept

0 ľudí hodnotilo tento recept



Pridaj komentár