sypaný jablkový koláč

Sypaný jablkový koláčik

Doba varenia/pečenia:

Tento sypaný jablkový koláč patrí k jedným z mojich najobľúbenejších. Verím, že si ho zamilujete aj vy.

 

Cesto:

  • 1 šálka krupica detská
  • 1 šálka múka hladká
  • 1/2 šálky cukor práškový
  • 1 bal. prášok do pečiva
  • 100 – 150 g maslo

Jablková plnka:

  • 1 kg jablká
  • 1 bal. cukor škoricový
  • 1 šálka hrozienok (kto má rád)

Krok 1

Do misky si pripravíme všetky sypké ingrediencie /krupicu, múku, cukor a prášok do pečiva/. Zmes dobre premiešame. Rozdelíme si ju na tri časti. Stredná vrstva musí byť s najväčším obsahom a spodná a vrchná menšia preto, aby koláč nebol suchý. Použitý objem šálky – 2,5 dl. Recept je na veľkosť plechu 20 x 30 cm. Dôležité je, aby všetky sypké suroviny boli v rovnakom množstve!

Krok 2

Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme škoricový cukor a vopred namočené hrozienka. Zamiešame a rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Rada navyše: Nežmýkame ich, použijeme aj so šťavou, čo pustia.

Krok 3

Plech vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Začneme vrstviť, ako prvá príde menšia časť sypkej hmoty. Na to ide prvá polovica jablkovej plnky, potom väčšia vrstva sypkej hmoty, znovu druhá polovica jablkovej plnky a na to ešte posledná menšia časť sypkej hmoty. Jednotlivé vrstvy môžete uhladiť “lízatkom” na hladenie krému :-). Na koniec na vrch postrúhame maslo. Maslo dáme predtým na 1/2 hod. do mrazničky, bude sa lepšie strúhať.

Krok 4

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C cca 40 minút. Asi v tretine pečenia koláč jemne popicháme, aby sa tuk dostal do všetkých vrstiev.

Krok 5

Necháme vychladnúť. Koláčik je šťavnatý a dobre sa krája. Želám dobrú chuť! Mňaaam 🙂



Priemerné hodnotenie receptu

(0/5)

0 5 0

Ohodnoťte tento recept

0 ľudí hodnotilo tento recept



Pridaj komentár