Znamenitý tvarohovo jablkový koláč s vlašskými orechami a čokoládovou polevou.
Cesto
- 500 g múka polohrubá
- 1/2 bal prášok do pečiva
- 80 g cukor práškový
- 1 ks vajíčko
- 2 PL kakao
- 200 g maslo
Náplň č. 1:
- 500 g tvaroh
- 50 g cukor práškový
- 1 ks cukor vanilkový
- 1 ks vajíčko
- 350 ml mlieko
- 1 bal puding vanilkový
Náplň č. 2:
- 1 kg jablká
- 2 hrste orechy vlašské nasekané
- 1 ks cukor škoricový
Poleva:
- 100 ml šľahačková smotana
- 100 g horká čokoláda
Krok 1
Všetky ingrediencie na cesto dáme do misy. Všetko zmiešame a urobíme mrveničku.
Plech si vymažeme maslom a vysypeme kokosom. Mrveničku nasypeme rovnomerne na plech.
Krok 2
Pripravíme si náplň. V jednej nádobe rozmiešame vanilkový puding v mlieku, spolu s vajíčkom. V ďalšej nádobe rozmiešame tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom. K tvarohovej zmesi prilejeme puding rozmiešaný v mlieku a metličkou dôkladne premiešame. Náplň vylejeme na mrveničkový základ.
Krok 3
Jablká nastrúhame nahrubo, zmiešame so škoricovým cukrom a posekanými orechami. Rovnomerne ich nasypeme na náplň. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 – 45 minút.
Krok 4
Upečený koláč necháme vychladnúť. Pripravíme si čokoládovú polevu. Zohrejeme šľahačkovú smotanu a pridáme polámanú čokoládu. Hrniec odstavíme zo sporáka a miešame, kým nebude čokoláda rozpustená. Polevu vylejeme na vychladnutý koláčik a dáme do chladničky.
Na druhý deň môžeme papať 🙂