Kysnutý oravský chlieb – kabáč, posypaný tou najjemnejšou slaninkou.
- 500 g múka hladká pšeničná
- 3 – 4 menšie ks zemiaky uvarené v šupke
- 1 ks vajce
- 1 ks droždie sušené Dr. Oetker
- 125 ml voda teplá
- 125 ml mlieko teplé
- 1/2 čl cukor
- 2 čl soľ
- 1 čl rasca celá
- 150 – 200 g slanina oravská nakrájaná
Krok 1
Múku, soľ, cukor, rascu a droždie premiešame nasucho. Pridáme zemiaky, vajce, mlieko a vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 35 – 45 minút.
Krok 2
Rúru si predhrejeme na 200 °C. Vymastíme si plech o priemere 25 cm krát 35 cm. Vykysnuté cesto vylejeme do vymasteného plechu a pomúčenými rukami ho po celej ploche rovnomerne rozťapkáme. Na vrch cesta poukladáme nakrájanú slaninku.
Krok 3
Pečieme na 200 °C cca 40 – 45 minút. Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť.
TIP od Lenky
Máte radi v kuchyni pokoj a poriadok, tak ako ja? Chcete sa sústrediť na pečenie a varenie, ale deti vás vyrušujú? Máte obavu, aby sa nezranili? Prezradím vám, ako som to vyriešila ja:Zamestnajte ich exkluzívnou japonskou stavebnicou LaQ.
Vytvorte si aj vy priestor pre pohodu v kuchyni a pri spoločnom stolovaní zdieľajte radosť z výborného jedla a z krásnych modelov postavených vašimi šikovnými konštruktérmi. U nás doma to skvelo funguje!
Stavebnica je vhodná tak pre chlapcov ako aj dievčatá.