Máte veľa tekvice (cukety) a neviete, čo s ňou? Upečte z nej tento jednoduchý slaný tekvicový koláč. Môžem len odporúčať, fakt výborný.
- 500 g cuketa alebo tekvica
- 200 g syr eidam
- 200 g šunka (môže byť aj klobása alebo slaninka)
- 4 ks vajcia
- 1 ks väčšia cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnak
- 200 g múka špaldová celozrnná
- 12 g 1 bal. prášok do pečiva
- 50 ml olej olivový
- soľ
- korenie biele mleté
Cuketu, cibuľu a syr nastrúhame, cesnak pretlačíme a šunku nakrájame na pásiky (prípadne klobásu na kocky). V miske zmiešame cuketu, cibuľu, cesnak, syr, vajcia a šunku. Osolíme, okoreníme. Pridáme 2-3 PL oleja, múku a prášok do pečiva. Zamiešame. Cesto by nemalo byť riedke, skôr hustejšie. Ak je moc husté pridáme vajíčko, ak riedke pridáme múku. Masu preložíme na vymastený pekáčik a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 200°C asi 25 minút, potom zvýšime teplotu na 250°C a zapekáme ešte asi 5 minút aby mal koláčik peknú zlatú kôrku. Necháme mierne vychladnúť. Podávame teplé alebo studené, samotné alebo so zeleninovým šalátom.